20.03.2017

Bezprzewodową kartę SD kolejnej generacji FlashAirTM

TOSHIBA_Press_Flash_Air_W4_Packaging

Düsseldorf, Niemcy, 20 marca 2017 r. — Toshiba Electronics Europe (TEE) z okazji targów CeBIT 2017 przedstawi kolejną generację firmowej technologii bezprzewodowych kart SD FlashAir.

Technologia FlashAir 4. generacji obejmuje procesor o nowej konstrukcji i obok standardowej funkcjonalności kart pamięci SD będzie mieć ulepszone parametry pracy bezprzewodowej. Zaoferuje także zintegrowaną funkcję Eyefi Connected[1], która zapobiega automatycznemu wyłączaniu zasilania aparatu lub kamery, kiedy są bezprzewodowo połączone przez technologię FlashAir.

Wysyłka nowych kart Toshiba FlashAir rozpocznie się w drugim kwartale 2017 roku, a karty będą dostępne w pojemnościach 16 GB, 32 GB i 64 GB[2].

Produkty FlashAir to karty SD z wbudowaną funkcją bezprzewodowej łączności LAN. Pozwala ona na przesyłanie danych zapisanych na karcie do zewnętrznych urządzeń, takich jak komputery PC, smartfony i tablety. Technologia FlashAir 4. generacji będzie kompatybilna ze standardem UHS-I i będzie mieć klasę szybkości UHS 3, aby wspierać rejestrowanie sygnału wideo 4K[3]. Maksymalne parametry szybkości odczytu i zapisu to
odpowiednio 90 MBps i 70 MBps[4]. Szybkość bezprzewodowej łączności LAN 31,4 Mbps przekracza około 2,9 razy szybkość technologii Toshiba FlashAir 3. generacji[5].

Najnowsze karty FlashAir współpracują z urządzeniami własnej technologii Toshiba FlashAir, a także z usługą przechowywania i zarządzania zdjęciami Keenai, udostępnianą przez Ricoh Innovations Corporation. Keenai umożliwia automatyczny transfer danych obrazowych z kart FlashAir i pozwala użytkownikom na automatyczną synchronizację danych obrazowych i filmowych z chmurą[6]. Szczegółowe informacje o usłudze Keenai można znaleźć na stronie: https://www.keenai.com[7].

Przypisy:
[1] Wymaga kamery lub aparatu cyfrowego z funkcją Eyefi Connected.
[2] Pojemność jest określana według zamontowanej pamięci Flash. Parametr nie dotyczy pojemności dostępnej dla użytkownika, ponieważ część jest wykorzystywana przez funkcje zarządzania. Przestrzeń dostępna dla użytkownika to około 14,4 GB, 28,8 GB oraz 57,6 GB odpowiednio dla kart 16 GB, 32 GB oraz 64 GB (1 GB = 1 073 741 824 bajty).
[3] Szybkość transferu przy odczycie i zapisie danych według standardu SD. Operacje rejestrowania danych wideo w jakości 4K mogą się różnić na różnych urządzeniach i zależnie od innych czynników, takich jak atrybuty
plików i/lub ich wielkość.
[4] Szybkość 1 MBps jest określana jako 1 000 000 bajtów na sekundę. Maksymalna szybkość przesyłania danych to największa wartość uzyskana w wybranych warunkach w środowisku testowym Toshiba. Toshiba
nie gwarantuje uzyskiwania takich prędkości w każdym używanym sprzęcie. Prędkości odczytu i zapisu różnią się zależnie od warunków i stanu używanego wyposażenia. Typowo szybkość transferu interfejsu SD
jest niższa niż interfejsu UHS-I.
[5] W porównaniu z serią 3. generacji FlashAir <W-03>. Na podstawie typowych wartości zmierzonych przez Toshiba. Liczby przedstawione w tej informacji prasowej są typowymi wartościami zmierzonymi przez firmę
Toshiba i Toshiba nie gwarantuje takich wartości. Warunki i środowisko testowe były następujące:
Aparat: IXY 100F (CANON)
Smartfon: iPhone 7 (Apple)
Metoda pomiaru: czas wymagany do pobrania pliku wideo w ekranowanym pomieszczeniu. Odległość między aparatem z pamięcią 4. generacji FlashAir (64 GB) lub 3. generacji FlashAir <W-03> (32 GB) a smartfonem równa 50 cm. Wielkość przesyłanego pliku: 49,4 MB≒51799654,4 bajta (wideo)
Liczba przesłanych plików: 1
[6] Korzystanie z usługi Keenai wymaga konta Keenai. Korzystanie z funkcji automatycznej synchronizacji wymaga płatnego abonamentu.
[7] Zewnętrzna strona otwiera się w nowym oknie.
*FlashAir jest znakiem towarowym Toshiba.
*Keenai jest znakiem towarowym Ricoh Innovations Corporation.
*Eyefi jest znakiem towarowym Eyefi Inc.
*Apple oraz iPhone są znakami towarowymi Apple Inc.

Pliki cookieAby jak najlepiej dopasować zawartość i sposób działania naszej witryny do potrzeb poszczególnych użytkowników, korzystamy z plików cookie. Jeśli będziesz kontynuować przeglądanie bez zmiany ustawień, zostanie to uznane za wyrażenie zgody na otrzymywanie wszystkich plików cookie w tej witrynie internetowej firmy Toshiba. Możesz też kliknąć przycisk Kontynuuj, aby zaakceptować nasze zasady w swojej przeglądarce i uniknąć wyświetlania tego komunikatu w przyszłości. Swoje preferencje dotyczące plików cookie możesz oczywiście w każdej chwili zmienić w ustawieniach przeglądarki. Szczegółowe informacje o naszych plikach cookie oraz zasady dotyczące tych plików są dostępne na stronie Zasady ochrony prywatności. Łącze do strony Zasady ochrony prywatności